Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фонд на стойност 30 млрд. долара за преодоляване на климатичните предизвикателства

Мохамед бин Зайед
Снимка: БТА

Президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед, който е домакин на 28-ата годишна конференция на ООН за промените в климата, обяви създаването на климатичен фонд на стойност 30 милиарда долара за преодоляване на климатичните предизвикателства.

Десетки лидери са в Дубай за Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в рамките на конференцията. 

При откриването на международния форум вчера участниците се споразумяха фондът за обезщетение на държавите, засегнати от климатичните бедствия, за който бедните страни от години настояват, да започне да отпуска средства реално.

Ангажимент да предоставят пари за фонда поеха редица държави, сред които САЩ, Великобритания и Германия. 

При откриването на Срещата на върха на лидерите тази сутрин президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед заяви:  

"Обявявам създаването на глобален фонд за климата на обща стойност 30 милиарда долара. Този фонд е предназначен специално за преодоляване на разликите при финансирането на мерките за борба с климатичните промени". 

Към лидерите на Срещата на върха се обърна и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и призова световните икономики да преминат към енергия от възобновяеми източници:  

"Полярните ледове изчезват пред очите ни, причинявайки хаос по целия свят: от свлачища и наводнения до покачване на морското равнище. Но това е само един симптом на болестта, която поставя климата ни на колене. Болест, която само вие, световните лидери, можете да излекувате". 

В речта си британският крал Чарлс Трети подчерта, че справянето с климатичните промени зависи от усилията на всички:  

"Промяната ще дойде, като работим заедно и направим по-лесно приемането на решения, които ще поддържат нашия свят, вместо да продължаваме да се държим така, сякаш няма граници – или сякаш нашите действия нямат последствия". 

България е представена на световния форум от президента Румен Радев, който участва в Срещата на върха за климата в рамките на конференцията. По-късно държавният глава ще открие национален павилион на България. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени