Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА е в стабилно финансово състояние и от 2018 година няма задължения

Ген. Венцислав Мутафчийски
Снимка: ВМА

Военномедицинската академия е в стабилно финансово състояние и от 2018 година няма задължения. Тя е най-високо технологичната болница в България, каза началникът на болничното заведение генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски на тържествено събрание по повод отбелязване на 132 години от създаването й.

Само през тази година са инвестирани 18 милиона лева собствени средства на болницата, повишени са доходите по отношение на допълнително материално стимулиране с 21% на персонала, с 27% са повишени доходите на Военномедицинска академия в сравнение с предходната година.

"Успяхме да я променим и да я направим най-високотехнологичната болница в България, най-добре подготвените кадри на световно ниво и да обучаваме собствени кадри. Успяхме да направим ВМА единственият център, и то много сериозен център по чернодробни трансплантации. С екипи, които вече са взаимнозаменяеми, успяхме да направим договор с Министерството на здравеопазването за бъбречни трансплантации, заяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски

В бъдеще болницата ще инвестира в нови технологии, в повишаване квалификацията на лекарите и сестрите, каза още Венцислав Мутафчийски.

132 години Военномедицинската академия е образцова болница подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Във Военномедицинската академия са големите имена в българската и в, бих казала, световната медицина. И защото все повече тяхната слава излиза извън пределите на родината, и има пациенти, които се изпращат в България, за да бъдат оперирани от професор, доцент или лекар тук – във Военномедицинската академия", коментира Йотова.

Преди тържественото събрание на болницата бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на Военномедицинска академия.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!