Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на ДОО е приет на първо четене

Снимка: БТА

Със 135 гласа "за" парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

В план-сметката на общественото осигуряване е заложено увеличение на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11% по т.нар. швейцарско правило, а максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева.

Депутатите решиха да определят и нов размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер на 580 лева от 1-ви юли 2024 г.

Работодателите ще плащат болничния само за първите два дни, а не за три, както е в момента.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на сто. 

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв. 
Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева.

В бюджета се запазва минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 18 лева и се увеличава максималният дневен размер на 107 лв.

Запазва се размерът от 780 лева на обезщетението за отглеждането на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата. Запазва се и размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице от 540 лева.

Предвижда се през 2024 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, да се равнява на 3400 лева.

Според социалния министър Иванка Шалапатова е важно да се приемат социални и финансово приемливи решения в бюджета:

"Странно е, ако очакваме само с политики за обезщетение да очакваме изкореняване на бедността в нашата страна. Основният механизъм за изкореняване на бедността сред населението и особено сред децата - това са мерките, свързани с достъп до качествени и високоефективни услуги. В този смисъл 260 милиона лева е увеличението на инвестициите именно в достъпа до качествени социални и интегрирани услуги - и за родителите, и за всички хора в уязвимо положение".

По-рано днес парламентът прие на първо четене и проектобюджета на Здравната каса за следващата година, който е стойност над 8 милиарда лева.
Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и ДПС, след като подкрепящите управлението обявиха, че са се договорили да прекратят споровете си около ръководство нова Здравната каса, като поискат оставките и на нейния управител и на избрания вчера подуправител. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!