Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в община Средец заради бъдещ фотоволтаичен парк

| Репортаж
Снимка: Областна администрация - Бургас

Изграждането на фотоволтаичен парк на голяма територия от 8 200 дка общински мери и пасища предизвика напрежение сред жителите на 4 села в община Средец. Днес областният управител на Бургас започна поредица от срещи с местните хора, за да чуе какви възражения имат те. Първата среща беше в село Орлинци. 

Как ще се отрази изграждането на голям фотоволтаичен парк върху земеделски територии и пасища? Ще попречи ли тази инвестиция за развитието на животновъдство, земеделски ниви, пчеларство и други дейности, свързани със земята? - Това са въпросите, които възникват около мащабния проект за изграждането на фотоволтаици около селата Дюлево (там е обхваната най-голяма територия), Светлина, Суходол и Орлинци. Близо 1000 дка пасища ще бъдат превърнати във фотоволтаичен парк край Орлинци. 
На срещата по инициатива на областния управител Пламен Янев присъства като представител на община Средец главният специалист по устройство на територията Божидар Божинов. По думите му общината е поставила няколко изисквания пред инвеститора. 

Не изненадващо, че в село Орлинци хората са съгласни да предоставят пасищата си за изграждане на фотоволтаичен парк, тъй като в селото разрухата е огромна и за населението някакви, дори и незначителни, инвестиции в подобряването на инфраструктурата са от значение. Срещу проекта по-голямо напрежение има в селата Дюлево и Светлина, които са внесли в областната управа и протестна подписка. Срещите с хората там предстоят утре. Междувременно областният управител Пламен Янев обжалва пред Административния съд в Бургас решението на Общинския съвет в Средец за реализация на инвестиционното намерение. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна