Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред храм-паметника "Св. Александър Невски" грейна коледната елха на София

Снимка: БТА

Централната коледна елха на София грейна тази вечер пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Част от площада отскоро е пешеходна зона.

Точно в 19.00 часа кметът на София Васил Терзиев запали светлините на коледната елха на пешеходния площад "Свети  Александър Невски".

За първи път коледното дърво е разположено на това място. Най-емблематичната софийска забележително - храмът "Свети Александър Невски" - вече сияе с ново архитектурно осветление.

Празничната програма тази вечер започна с детски танцови и музикални състави, вокални изпълнения и светещи кукли. Много хора се събраха, за да видят представлението на децата, а кметът Васил Терзиев беше силно аплодиран.

В краткото си слово той заяви, че "София заслужава да блести":

“През декември цялото това пространство ще бъде изпълнено с живот и с коледно настроение. София заслужава да блести и аз не се съмнявам, тъй като всеки един от вас свети силно", посочи Терзиев.


През целия месец площадът около храмовете "Света София" и "Свети Александър Невски" ще е домакин на празнични концерти и различни активности за столичани и гости на града.

Инициативата тази година е под наслов "Светлината в теб".

Освен 10-метровото коледно дърво, на мястото е разположено и алеята "Елхи на таланта". Кампанията включва още коледен концерт, който ще се състои на 20-ти декември.

Една от първите заповеди на новия столичен кмет Васил Терзиев след встъпването му в длъжност беше пространството около храм-паметника да се освободи от паркоместа. Това е в синхрон с плановете за развитието на историческия център на столицата и множество предложения от граждани експерти за обособяване на площада като публични пространство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени