Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще направи изказване на Срещата на върха за климата

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев, който ръководи българската делегация на 28-ата годишна конференция на ОНН за промените в климата, ще направи изказване на срещата на върха в Дубай в рамките на международния форум. Представители на близо 200 държави ще обсъждат до 12 декември мерки за справяне с глобалното затопляне.

Президентът Румен Радев ще направи официално изказване на  Срещата на върха за климата. В Дубай държавният глава ще участва и в събитие, на което официално ще бъде представена Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Инициативата е на САЩ.

В срещата ще участват ръководителите на делегациите, подкрепили документа, сред които е и България. В декларацията се подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност. Документът поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб до 2050 г., за да се ограничи повишаването на средната температура до 1,5°С.

Държавите, подкрепили документа, се ангажират да предприемат действия на национално ниво, за да се гарантира, че атомните електроцентрали се експлоатират в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, както и да мобилизират инвестиции в областта на ядрената енергетика.

Отправя се и покана към международни финансови институции да насърчават включването на ядрената енергия в политиките на своите организации за енергийно кредитиране.  Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия е в съответствие с енергийната политика на България и намеренията за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй".   

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени