Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още 20 държави с декларация за увеличаване дела на ядрената енергия

Над 20 държави от четири континента, сред които и България, приеха обща декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия.

Събитието в рамките на 28-мата конференция на ООН за изменение в климата е по инициатива на САЩ и в него участва президентът Румен Радев.

Сред държавите приели документа са Румъния, Полша, Франция, Великобритания, Япония, ОАЕ, Франция, Швеция и Канада. 

Джон Кери, специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата, чиято страна е инициатор на декларацията, напомни за предупреждението на учените от международната група по изменение на климата - световните лидери разполагат с малко време за ключови решения, за да предотвратят най-лошите сценарии за климатична катастрофа.

"Ние горим, за съжаление! Трябва да намалим вредните емисии. Само така ще решим този проблема. Това ще спре повишаването на температурите, на първо място. А освен това трябва да инвестираме - не казвам да се отказваме - а да инвестираме трилиони долари, за да се движим бързо. Учените и реалността на фактите ни казват, че светът не може да постигне целта за въглеродна неутралност до 2050 година без ядрена енергетика. Така, както това не може да се случи без възобновяемите енергийни източници и без инвестиции в технологии за съхранение на въглеродни емисии. Това е научната реалност. И в нея не са замесени политици и идеологии. Става въпрос за математика, физика, и малко химия и биология", заяви Кери.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, в чиято страна 70 процента от произвежданата енергия е от ядрени централи, подчерта че инвестициите в този тип мощности трябва да се увеличи.

"Това споразумение, което си поставя за цел да утрои ядрените мощности до 2050 година, изпраща силен сигнал на света. Ядрената енергия се завръща и е решение за борбата с промените в климата", каза Макрон.

Президентът Румен Радев определи като историческо събитие приемането на декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Държавният глава посочи, че през следващите десетилетия ръстът на енергийно потребление няма да може да бъде покрит само чрез възобновяеми енергийни източници. Решенията Радев вижда в ядрената енергетика.

"Мога да разбера опасенията на някои правителства по отношение на ядрената енергетика. Въпреки това, като президент на страна с петдесет годишна история на ефективна експлоатация на ядрените мощности, мога да ви уверя, че ядрената енергетика е безопасна и няма място за страх и притеснение. Можем да постигнем целите си в областта на климата само като приемем реалността и обединим усилията си в прилагането на мъдри и работещи решения", коментира Радев.

Държавите, приели декларацията, се ангажираха да предприемат действия на национално ниво, за да се гарантира, че атомните електроцентрали се експлоатират в съответствие с най-високите стандарти за безопасност. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!