Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел обясни защо е напуснала форума на ОССЕ в Скопие

| обновено на 02.12.23 в 18:37
Мария Габриел
Снимка: БТА

Вицепремиерът Мария Габриел обясни пред журналисти мотивите да напусне предсрочно форума в Скопие на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заради участието в него на руския външен министър Сергей Лавров.

"Говорим като цяло за присъствие с представители на държава, която е определила България за неприятелска, и където за мен, спрямо моите ценности и България, член на ЕС и НАТО, не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви", каза вицепремиерът.

На въпрос дали ще бъдат сменени министри при ротацията на премиера Николай Денков с Мария Габриел през март, каквито заявки направиха от ГЕРБ, вицепремиерът отговори, че не "подхожда с презумпция, че някой трябва да бъде сменен": 

"Имаме управленска програма, в нея има секторни политики. Всеки министър е отговорен за изпълнението на сроковете, на законодателството и на реформите".

Габриел определи като стъпка в правилната посока създаването на регламент за назначения в ръководството на регулаторните органи, за което се договориха вчера управляващите партии и ДПС:

"Самият факт, че има много голяма яснота, че в трудна ситуация можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решение, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения - смятам, че това е нещо, което трябва да виждаме откъм положителната му страна".


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна