Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

116 държави се споразумяха за утрояване на световното производство на енергия от ВЕИ до 2030 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На конференцията на ООН за климата 116 държави подписаха необвързващо споразумение за утрояване на световното производство на възобновяема енергия до 2030 г., съобщи днес председателството на срещата на върха КОП28, която се провежда в Дубай, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Тези страни се ангажираха да "работят съвместно", за да може световните мощности за възобновяема енергия (вятърна, слънчева, водна и т.н.) да достигнат до 11 000 гигавата (GW) до края на този срок, в сравнение с около 3400 гигавата (GW) днес, като се вземат предвид "различните изходни позиции и национални особености" на различните държави.

Според данни на Международната агенция за възобновяема енергия в края на 2022 г. глобалният капацитет за производство на възобновяема енергия възлиза на 3372 гигавата (GW), като в него преобладават водните (37 процента) и слънчевите (31 процента) мощности.

Страните също така се ангажираха да удвоят годишния темп на нарастване на енергийната ефективност до 2030 г. - от 2 на 4 процента. Тези ангажименти обаче не са задължителни, посочва АФП.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!