Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците ще могат да гласуват и по пощата

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърците в страната и тези, които живеят в чужбина, за първи път ще получат право да  гласуват по пощата на евроизборите през следващата година. Целта на този ход е да се засили участието на гърците в чужбина в изборния процес.

Премиерът Кириакос Мицотакис изненадващо заяви на министерски съвет, че внася законопроект в парламента, който ще позволи на гръцките граждани в чужбина да гласуват по пощата. Този акт е по настояване на земляческите сдружения на гърците в чужбина, които от години искат да получат право на вот. На последните парламентарни избори беше направен опит за активизиране на гърците от чужбина, но бяха поставени много условия, които се оказаха пречка за тяхната избирателна активност. За евроизборите правителството на консерваторите променя закона с гласуване по пощата, като разчита на силна подкрепа за управляващата партия.

Опозицията на социалистите от ПАСОК изтълкува промените в избирателния закон като опит да се привлекат гласове за партията на Мицотакис, защото проучванията показват, че повечето мигранти в чужбина са с консервативни убеждения.

Лявата партия "Сириза" засега подкрепя предложението на правителството за вот по пощата с надежда, че новият лидер Каселакис има влияние сред гърците в САЩ.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!