Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад в нарушенията на пътя след употреба на алкохол и наркотици

Снимка: БГНЕС

Между 10 и 15 процента са намалели нарушенията на водачи, които управляват автомобил след употреба на алкохол или под въздействието на наркотици. Статистиката показва още, че около 3 процента от тежките катастрофи са причинени от употреба на алкохол и наркотици. Мярката със задържането, а по-късно, след решение на съда, и конфискация на автомобила в полза на държавата, работи и има възпитателна стойност.

Наказанията за шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, които о влязоха в сила с промените в НК през  август месец дават резултат, казва експертът по пътна безопасност и бивш говорител на Пътната полиция Любка Маринова. Между 10 и 15 процента са намалели тези нарушения.  Когато такова се установи припомня още тя, автомобилът се  задържа и едва след решение на съда  се конфискува и продава. Автомобилът се съхранява и охранява на паркинги на полицията.

"В Бургас Министерството на финансите е извършило търг на тези автомобили. Те се продават обаче, след като съдът реши те да бъдат конфискувани в полза на държавата"

Конфискуването на автомобили като санкция има възпитателна стойност за семействата.

"Няма начин да не е добро това решение на правителството".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна