Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич: Изборите не са игра, Сръбската прогресивна партия трябва да спечели по-убедително от всякога

Автор:
Сръбският президент Александър Вучич е обсипан с конфети по време на предизборния митинг на Сръбската прогресивна партия в Белград, 2 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич заяви на предизборен митинг на управляващата Сръбската прогресивна партия, че изборите не са игра, че държавата не е играчка и партията трябва да спечели по-убедително от всякога предсрочните парламентарни избори, съобщи сръбската агенция Фонет.

Партията се явява на предсрочните парламентарни избори на 17 декември с листа, носеща името: "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира".

До предсрочния вот се стигна след протести на опозицията под наслов "Сърбия срещу насилието", които започнаха, след като тийнейджър застреля девет ученици и охранител в училище в Белград, а ден по-късно мъж стреля по хора в село близо до сръбската столица и уби осем души.

Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност за трагедиите, както и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство.

По-късно се издигнаха искания и за предсрочни парламентарни избори. Освен парламентарни избори на 17 декември ще има и местни избори в автономната област Войводина и в над 60 града и общини, включително Белград.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна