Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града

Кулите "Гаризенда" и "Азинели" в Болоня
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кулата „Гаризенда“, която заедно със съседната ѝ „Азинели“ са символът на италианския град Болоня, е обезопасена поради опасност от срутване. Състоянието е обезпокояващо от доста време насам, но се влоши след голямото наводнение в града и област Емилия-Романя през май. 

Местната власт заедно с  министерството на културата предприе мерки за спасяването на „Гаризенда“.

Двете кули са в центъра на Болоня, като районът около кулата „Гаризенда“ е обезопасен с мрежи за задържане на евентуални отломки.  

От общината обявиха дейности за нейното укрепване за над 4,3 милиона евро. Дейностите са поетапни и от различен характер и ще продължат през януари и февруари. Гражданска защита поддържа жълт код на място, който сигнализира за внимание, но не и за непосредствена опасност. 

Кулата „Гаризенда“ е по-ниската – висока близо 48 метра и е наклонена отдавна, а съседната й „Азинели“ – също наклонена, е висока 97 метра. Построени са преди 900 години на важно и до днес кръстовище. В момента движението на обществения транспорт там е ограничено. 

Материалът, върху който е съградена „Гаризенда“ и се смята за най-високата наклонена зидана конструкция в света, е хоросан и селенит, който се разпада. Кметът на Болоня Матео Лепоре призова правителството да подаде петиция за превръщането на Двете кули в обект на културното наследство на ЮНЕСКО.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна