Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят ответни мерки за нападенията на хусите в Червено море

Отвлеченият от хусите кораб Galaxy Leader с двама българи на борда
Снимка: Ройтерс

Американският разрушител „Карни“ е свалил няколко дрона в неделя, докато помагаше на търговски кораби в Червено море, които бяха обект на атаки от Йемен, съобщиха от Централното командване на САЩ.

"В неделя имаше четири нападения срещу три отделни търговски кораба, опериращи в международни води в южната част на Червено море", се казва в изявление на Централното командване на САЩ.

От там заявиха, че нападенията "представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност". Съединените щати ще обмислят всички подходящи ответни мерки в пълна координация с международните си съюзници и партньори", подчертават от Централното командване на САЩ.

"Също така имаме всички основания да смятаме, че тези нападения, макар и предприети от хусите в Йемен, са изцяло подкрепени от Иран, се допълва още в съобщението.

През последните седмици подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси изстреляха серия от дронове и ракети към Израел, а миналия месец превзеха и отвлякоха товарен кораб, на който се намират и двама български моряци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна