Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум във Венецуела подкрепи присъединяването на района Есекибо в Гвиана

Венецуелският президент Николас Мадуро говори днес пред поддръжници на правителството след референдум за териториалните претенции на Каракас над спорна територия в Гвиана
Снимка: БТА

Над от 95% от венецуелците са гласували в подкрепа на присъединяването на богатата на петрол територия Есекибо, която сега е част от Гвиана. Това съобщи Националният избирателен съвет след вчерашния референдум.

"Информираме народа на Венецуела за категорична победа за онези, които казаха "да" на референдума за Есекибо", заяви председателят на избирателния съвет Елвис Аморосо. По данни на съвета в допитването са участвали над 10 и половина милиона души. Всичките пет въпроса, подложени на гласуване, са получили над 95% подкрепа. 

Това е пълен успех за нашата страна, за нашата демокрация", заяви президентът Николас Мадуро пред поддръжници в столицата Каракас:

"Ние използваме конституционния, мирен и демократичен начин за разрешаване на имперска несправедливост с лишаване от собственост отпреди 150 години. И съм сигурен, че от днес нататък ще бъдем по-силни. Аз съм оптимист. Надявам се, че ще станем по-силни като държава, за да говорим твърдо, ясно и силно".

Въпросният регион е от 160 хил. квадратни километра и в голямата си част е гъста джунгла. Той е дом на около 200 000 гвианци, които говорят предимно английски и местни езици.

Венецуела възобнови претенциите си над територията през последните години след откриването на нефт и газ в морето.


Венецуела твърди, че спорната територия й е била отнета при някогашното очертаване на границата между двете страни. 

Гвиана, бивша британска колония, обаче смята референдума за стъпка към анексиране на две трети от територията ѝ.

Сред въпросите бяха предоставяне на гражданство на жителите на Есекибо и отхвърляне на юрисдикцията на върховния съд на ООН при уреждането на спора между страните.

Международният съд нареди в петък на Венецуела да не предприема никакви действия, които биха променили контрола на Гвиана над Есекибо, но съдиите не забраниха изрично на властите да свикат референдума.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!