Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според очевидци израелските танкове са достигнали град Хан Юнис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел обяви, че разширява сухопътната си офанзива към всички части на ивицата Газа. На фона на подновените сражения в анклава след едноседмичното примирие се засилва международният натиск за спиране на военните действия.

Десетки израелски танкове, превозни средства с войници и булдозери са навлезли в южната част на ивицата Газа, съобщиха очевидци. Според тях израелските танкове са достигнали град Хан Юнис.

По-рано израелските въоръжени сили заявиха, че тази нощ са атакували 200 цели на "терористична инфраструктура" в ивицата Газа, свързани с палестинското ислямистко движение "Хамас".

Председателят на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич пристигна в Газа и заяви, че страданията на цивилното население в анклава са непоносими. Тя призова за безпрепятствено допускане на камионите с хуманитарна помощ в ивицата. Германия на свой ред поиска от Израел да гарантира защитата на цивилното палестинско население. 

На този фон ливанският клон на "Хамас" призова младите палестинци да се присъединят към групировката, за да бъде продължено започнатото на 7 октомври. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна