Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" предлага максималният осигурителен доход да се изчислява по специална формула

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов
Снимка: Светослава Кузманова

Максималният осигурителен доход да се изчислява по специална формула според ръста на показатели като средната работна заплата, инфлацията и средния осигурителен доход – това предлага Конфедерация на труда „Подкрепа“ на Министерството на финансите.

След среща на бизнеса и синдикатите с участието на премиера Николай Денков беше създадена работна група, която да определи механизъм за актуализиране на максималния осигурителен доход според ясни критерии. 

В бюджета за догодина е заложено той да бъде 3750 лева вместо досегашните 3400.От Конфедерация на труда „Подкрепа“ припомнят, че законовото изискване е максималната пенсия да бъде 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава, че той трябва да достигне 8500 лева. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в следващите пет години. 

Затова въпреки че принципното становище на „Подкрепа“ е за премахване на тавана на осигуровките, от синдиката смятат, че ежегодното му увеличаване все пак е стъпка в правилната посока, но е само един елемент от осигурителната система. И че трябва да се актуализират и размерите на различни обезщетения, например тези за отглеждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния доход на работещите. 

От „Подкрепа“ предлагат няколко варианта на механизъм за нарастването на максималния осигурителен доход. Част от тях предвиждат това да става според коефициент, представляващ средноаритметично от два индикатора – ръст на средната работна заплата и на инфлацията за отчетен период от 12 месеца. Друг вариант залага на прогнозни данни за ръст на тези показатели. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени