Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешното отделение на болницата в Габрово е изцяло обновено

Снимка: Велина Махлебашиева

Спешното отделение в областната болница в Габрово е изцяло обновено със средства по мащабния проект за развитие на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна. 

Габровска област е първата в страната, в която работата по мащабния проект за развитие на системата за спешна медицинска помощ е напълно завършена. Модернизацията е осигурена с европейски средства, като миналата година беше обновен и пребазиран Центърът за спешна медицинска помощ с неговите филиали в областта. 

Днес заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов и директорът на Областната болница прерязаха лентата на Спешното отделение. За ремонта и изграждането на достъп за линейките са осигурени 600 000 лева. Изцяло преоборудвани са кабинетите. Отделението разполага с шокова зала, помещение за медицински триаж и превързочни. 

Не разполага единствено с достатъчно персонал. Екип от лекар и една медицинска сестра обслужва по време на дневната си смяна между 60 и 80 пациенти - посочва началникът на Спешното отделение д-р Цветан Христов: 

"Сестринският състав е значително намален вече. Не винаги може на дневните дежурства в делничен ден да бъдат две сестри. Сега е най-често една".

На въпрос на "Хоризонт" за възнагражденията на кадрите в системата заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов посочи: 

"За следващата година в бюджета са заложени 60 милиона за приоритетните болници за подкрепа на персонала. Така средствата за заплати ще изпреварват ръста на инфлацията". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени