Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Станчев: Страхувам се, че може да се повтори историята с края на Кримската война

| Интервю
проф. Михаил Станчев
Снимка: БТА

Когато Русия загуби Кримската война (1856 г.), я лишават от право на флот, но Севастопол го оставят като руска крепост. Страхувам се, че може да се повтори историята!

Това каза пред БНР проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

"Очаквам намаление на финансовата и военна помощ за Украйна. Политическият елит във Вашингтон ако се смени, на Украйна ще ѝ бъде много сложно. Явно западните страни водят тайни преговори с Москва и Киев за намиране на някакъв разумен компромис", подчерта той.

По думите му основните критики, "които се пускат срещу президента Володимир Зеленски и неговия отбор", са от хората на предходния украински президент - Петро Порошенко:

"Порошенко никога няма да прости на Зеленски, че той му отне президентския пост. Той е много отмъстителен. ... Ген. Залужни и Зеленски могат да имат различен поглед и това е нормално. Винаги върховният главнокомандващ ще обвинява главнокомандващия за неуспехите на фронта. Политическите очаквания  за контраофанзивата бяха много по-големи от реалните възможности на украинската армия. Това го каза ген. Валерий Залужни, че те не могат да достигнат дори паритет, а им е необходимо тройно превъзходство, за да се направи мащабна контраофанзива. И оръжия, и човешки ресурс няма достатъчно, за мащабна контраофанзива". 

Проф. Станчев изтъкна, че авторитетът на Зеленски е спаднал с около 30%, а авторитетът на ген. Залужни се е вдигнал:

"Ако той прояви политически амбиции, засега казва, че няма, но винаги могат да го накарат да каже "да". Ако каже "да", той печели!".  

Интервюто на Людмила Железова с проф. Михаил Станчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна