Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският "Дейли телеграф" за противопоставянето Кличко - Зеленски

Виталий Кличко, кмет на Киев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярността на Володимир Зеленски пада и той ще плати за грешките си, като в крайна сметка загуби властта, пише британският "Дейли телеграф", като цитира думите на кмета на Киев Виталий Кличко в давани от него интервюта. Кличко смята Зеленски за все по-изолиран и автократичен.

"Хората виждат кой е ефективен и кой - не. А имаше и има много очаквания. Зеленски плаща за грешките, които е направил", казва Виталий Кличко в интервю за швейцарския новинарски уебсайт "20 минути".

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория, който е кмет на Киев от 2014 г., е политически противник на Зеленски, но коментарите му отразяват нарастващото недоволство от президента след 21 месеца война и неуспешна контраофанзива, подкрепяна от НАТО, коментира "Дейли телеграф".

Проучванията на общественото мнение в Украйна показват, че както подкрепата за сраженията срещу Русия, така и подкрепата за Зеленски е спаднала, въпреки че все още е над 60 процента, уточнява изданието.

Кличко обвинява Зеленски, че е пренебрегнал предупрежденията за руската инвазия през февруари 2022 г., което, според него, почти е позволило на руската армия да превземе Киев.

Кличко освен това приписва заслугата на местните служители, а не на централното правителство, за задържането на руските атаки през първите няколко седмици от войната.

Той допълва, че Киев трябва да се защитава отново срещу вълни от атаки на руски дронове, които са насочени към енергийната инфраструктура на града.

"Дейли телеграф" цитира също германското издание "Дер Шпигел", за което Кличко е казал, че Зеленски е станал изолиран и че те никога не се срещат, въпреки че офисите им са на няколко минути пеша един от друг. 

Посочва се още, че миналия месец Олекси Арестович, бивш съветник на президента, е заявил, че е време да се започнат разговори с Кремъл за прекратяване на войната.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна