Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва IX Международен фестивал на китарата "Плевен" 2023

В периода от 7 до 10 декември град Плевен се превръща в притегателно място за ценителите на китарното изкуство. Фестивалът се открива с концерт, в който участие взимат Плевенската филхармония, а солисти са победители от предни издания – Антоан Гереро и Георги Димитров-Жожо. В програмата са включени Концерт № 1 за китара и оркестър, опус 99 от Марио Кастелнуово-Тедеско и Концерт за китара и оркестър от Ейтор Вила-Лобос. Диригент на събитието е Вилиана Вълчева.

"Голямо предизвикателство беше за нас тази година да се постараем да върнем присъствено конкурса. Освен за класическа китара, като жанрови категории имаме електрическа китара и китара и глас. Радвам се, че тази година въпреки цялата международна обстановка успяхме да привлечен 123 участника от България, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Швейцария. Освен концертите, които се провеждат в зала "Катя Попова", изяви могат да бъдат проследени и в съпътстващата програма, която е изключително интересна" – сподели Николай Михайлов.

Подробна информация за изпълнителите и журито, които взимат участие в Международния фестивал на китарата както и друго любопитни факти, може да научите в интервюто Николай Михайлов за предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени