Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално откриха обновения железопътен участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов (ОБНОВЕНА) (ГАЛЕРИЯ)

| обновено на 05.12.23 в 22:25
11
Снимка: Свобода Атанасова

Обновеният железопътен коловоз свързващ Пристанище Бургас с гара Владимир Павлов  беше официално открит. На церемонията присъства и заместник-министърът на транспорта Бисер Минчев. Стойността на ремонтните дейности в участъка, който включва също прилежаща инфраструктура и стрелки, са в размер на близо 5 млн. лв. 


Изпълнението на този проект започна миналата година и е част от изграждането на важни железопътни връзки, посочи Бисер Минчев, заместник-министър на транспорта:

„Това е още една добра новина за всички превозвачи, чийто влакове ще избегнат допълнителното маневриране в гара Бургас, което води и до загуба на време, а понякога и до закъснение.“


Този железопътен участък ще улесни транспортната свързаност, каза генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Мария Генова:

„Проектът бележи важен етап в нашата регионална транспортна мрежа, на проекта за достъп до коридор Източно-средиземноморски, през основното пристанище на Бургас. Изпълнението на този проект е част от ангажимента на  НКЖИ за „Рехабилитация и изграждане на железопътни връзки с морски и вътрешни водни пристанища и летища. Целта е постигане на повишена свързаност.

Максималното използване на железопътната инфраструктура води до устойчивост и ефективност на цялата транспортна система, използвайки възможността да се движат от и до  гара Владимир Павлов, но без да се налага допълнителни маневрени в гара Бургас Надявам се скоро да се поздравим и за изграждането на връзката от гара Владимир Павлов до бургаското летище.“Живко Недев – председател на Управителния съвет на фирмата изпълнител подчерта:

„Добре свършената работа е благодарение на екипната работа на всички участници в този процес .- на възложителя НКЖИ,  на надзора, на проектанти, а най-накрая сме ние изпълнителите.“

А колко важна е тази железопътна отсечка за националната компания Бисер Минчев уточни:


„Много е важна по отношение на експлоатацията. Ще бъде разтоварена гара Бургас от маневрена дейност, ще се влиза директно в пристанището. Това ще позволи и едно бъдещо разширение на самото пристанище, но ако има такова намерение. Отне близо година, изпълнителите се справиха много добре, качествено също.“

Преди церемонията по прерязване на лентата ставрофорен иконом Петър отслужи водосвет. 


Реновираният обект е по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“ – Фаза 2.

Целта е увеличаване на товарния трафик чрез подобряване качеството на железопътната инфраструктура на Трансевропейската транспортна мрежа.Още снимки в галерията, която е под публикацията, а още информация - в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!