Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимно изкачване на връх Руй на 16 декември

Снимка: Трънско туристическо дружество

На 16 декември, Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй.Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество.

„Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко продължително, просто хората да се насладят на гледката и на емоциите от едно подобно събитие“, обясни Ивета Малинова.

Тя добави, че ако късметът съпътства туристите и в деня на изкачването температурната инверсия е традиционната за тази част на годината, те ще могат да видят над 50 планини в България, Сърбия и Република Северна Македония, включително части от Шар планина.

„Отделно се виждат много добре повечето гранични сръбски планини. Виждат се и Рила, и Пирин. Ако наистина имаме този късмет, а така се очертава времето идната събота и неделя, мисля че ще се насладят хората на прекрасно изживяване“, каза Ивета Малинова.

Тъй като районът е пограничен, задължително условие е участниците да подадат информация към Гранична полиция чрез имейл. Тя трябва да включва трите им имена и ЕГН, както и да бъде посочено, че ще участват в организираното от Трънското туристическо дружество изкачване.

Връх Руй е висок 1706 м и през него минава границата със Сърбия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени