Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът по миграцията на

Нидерландия за ветото за Шенген: Първо да видим цялата информация от мисията

Министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Първо трябва да видим цялата информация от мисията за установяване на фактите и тогава ще вземем решение" - така министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург отговори на въпрос дари страната му ще свали наложеното вето върху България за присъединяване към Шенген. 

"Първо трябва да видим цялата информация и когато тя стане налична и видим, че България е направила всичко, което трябва, ще решим кога е моментът за нея.

Не съм нито оптимист, нито песимист, първо искам да видя цялата информация и тя трябва да ни бъде дадена от Комисията. Не мога да кажа колко време ще отнеме това, защото не знам каква ще е информацията", коментира Ерик ван дер Бург.
Мисията, в която участваха нидерландски и австрийски експерти - на двете страни, които налагат вето на влизането ни в Шенген, се проведе в края на ноември.
Днес докладът от нея беше представен на министрите на вътрешните работи от ЕС от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. И тя, и министър Стоянов го определиха като "изключително положителен".
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна