Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици бутилки и кутии с фалшив зехтин са конфискувани в Благоевградско

Снимка: babh.government.bg

Стотици бутилки и метални кутиии с фалшив зехтин са спрени от продажба в редица търговски обекти, след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград. Най-вероятно количествата са били венсени от Солун, където преди  седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било смесвано с други добавки и етикетирано като зехтин екстра върджин.

Акцията на полицията и Агенцията по безопасност на храните е проведена в  търговски обекти и складове в Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич и в района на ГКПП Кулата.  При проверките  са открити сериозни количества  фалшив зехтин, който е бил с етикет , представящ  маслиново олио от най- висок клас, потвърди  областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов: 

"По искане на директора на полицията бяха извършени проверки, които са по пътя за Кулата. Открити са нередности по отношение на обектите и стоката в тях, най-вече зехтин. Блокирани са всички продукти, които са нередни. Предполагам, че има връзка с това, което се случва в Гърция, но не знам".

Масираните проверки  бяха разпоредени, след като  миналия петък полицията в Солун задържа двама мъже-баща и син, които внасяли олио от България и след като му добавяли примеси, го  продавали като зехтин екстра върджин.  В склада им  са открити 13 тона олио, като половината от него вече е било бутилирано и опаковано като маслиново олио екстра качество.  Фалшивият зехтин се продавал както в България, така и в Гърция. 

По закона за храните  санкцията за търговците, предлагали в обектите си фалшивия продукт, е от 2000 до 6000 лева.  


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!