Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаирът на книгата в София беше официално открит

Министър-председателят Николай Денков (вляво) и вицепрезидентката Илияна Йотова на откриването на Панаира на книгата в София - 5 декември 2023
Снимка: БТА

Тази вечер в София беше открит традиционният международен  Панаир на книгата. Форумът е 50-и юбилеен и е под мотото „Създаваме история“.

 Коментира за БНР писателят Захари Карабашлиев:

Всяка година става все по-интересно, всяка година Панаирът на книгата става все по-цялостен. Аз намирам все по-положителни тенденции".

 Гости на откриването бяха премиерът Николай Денков и министърът на културата Кръстьо Кръстев, който се обърна към младите така:

"Млади хора - четете. Нека да оставим за миг телефоните, таблетите и да усетим книгата, да чуем мезиката на разлистващите се страници".
 
На официалната церемония по откриването на форума вицепрезидентът Илияна Йотова открои значението на книгата в съвременния свят

 "Че най-доброто, най-ефикасното оръжие срещу войнстващата посредственост, неграмотността, безскрупулната наглост, тази от нищо не продиктувана агресия в нашето общество, най-лесно може да се бори с книгата, от която идва и познанието. Познанието, от което все повече има нужда съвременният свят".

 До края на седмицата в НДК 170 издателства ще представят над 100 хил. заглавия за възрастни и деца в рамките на софийски Панаир на книгата.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна