Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар: Терористичната заплаха за Европа е реална

Илва Йохансон
Снимка: Европейски съвет

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обяви терористичната заплаха за ЕС като "голяма". Тя съобщи, че след няколко дни ще бъде обявена линия за защита на местата за молитва в размер на 30 млн. евро, за които страните-членки ще могат да кандидатстват.
"Терористичната заплаха е реална", каза еврокомисар Йохансон и допълни, че това е втори Съвет на министрите на вътрешните работи, който започва със съболезнования към пострадала от тероризъм страна-членка, визирайки убития в неделя германски турист в Париж:
"Това, което изключително много ме тревожи, е огромното нарастване на антисемитизма и омразата към мюсюлманите в ЕС, а и поляризацията. Заплахата за местата за молитва и заплахата, която много хора усещат в ежедневието си. Това е наистина обезпокоително и с това трябва да се справим заедно. 
Еврокомисар Йохансон подчерта, че много страни членки са повишили нивото на заплаха за държавите си. 
"Има и огромно нарастване на терористичното съдържание онлайн", допълни тя. 
Еврокомисар Йохансон каза, че наскоро е изпратила писма до министрите на вътрешните работи от ЕС с три основни изисквания:
"Имаме ново законодателство за борба с терористичното съдържание онлайн и то работи много добре. Но не се прилага от всички страни-членки. Второ, имаме предложение да приравним речта на омразата към престъпленията на ЕС и то още не е прието. Трето, преди година започнахме да си сътрудничим за проследяване на парите, с които се финансират терористични действия. И тук призовавам страните-членки да увеличат усилията си".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени