Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС разглежда четири законопроекта

Снимка: БГНЕС

С разглеждането на четири законопроекта, внесени от БСП, "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ -СДС и "Възраждане" започва работата Народното събрание.

В седмичната програма е и дебата на първо четене на Закона за бюджета за следващата година, както и президентското вето върху ратифицирането на споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

Депутатите от ГЕРБ-СДС ще влязат в пленарна зала и няма да бойкотират заседанието. Делян Добрев обяви, че ще подкрепят само промените в Конституцията, защото тази седмица в програмата на парламента ще бъдат включени само проекти, предложени от народни представители.

Очаква се пленарното заседание да започне с дебат по предложението на БСП за създаване на Временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. ПГ на ГЕРБ-СДС предлага промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Предлага се отмяна на разпоредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100 % от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Това задължение ще затрудни вноса на горива, ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата. Различни икономически и политически анализатори тълкуват този законов текст като лобистка поправка в полза на определено търговско предприятие свързано с Руската федерация, което притежава 92% от складовете на територията на страната. Предлага се от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз да може да са в размер до 70 на сто. С промяна в Закона за акцизите и данъчните складове се предлага значително повишаване на санкцията при отказ на лицензиран складодържател да предостави за ползване складов капацитет. Това е гаранция за ефективно изпълнение на законово задължение от страна на складодържателя. При повторно нарушение се предвижда отнемане на лицензията.

ПП- ДБ предлагат промени в а Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предлага и допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията извън обхвата на защитена територия, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

Възраждане настояват за създаване на Временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е бил оказван натиск от народни представители да извършва определени действия.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!