Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден е!

Снимка: архив

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Чудотворец.

Храмов празник имат църкви из цялата страна.

Никулден е професионален празник на банкерите, рибарите и моряците, a имен ден имат над 186 хиляди българи.

По традиция за празничната трапеза се приготвя шаран.

Животът на родения през III век свети Николай накратко може да се опише като отдаден на бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда.

Врачанският митрополит Григорий заяви: "Наистина е един велик божи угодник, който е обичан и почитан от целия християнски свят и това е заслужено, защото той се е потрудил твърде много да бъде образцов архипастир, да бъде пример за подражаване със своя живот и със своите дела, своята вяра, със своята ревност по бога"

На покровителството му се надяват не само банкерите, моряците и рибарите:

"Много уважавам този светец. Много помага в скърби в болест и той се е прочул с много благодеяние. Почитаме го с направата на шаран или на някаква риба… Не е въпросът в чудесата, точно тази любов, която имал и  която продължава да има и днес към всички хора, които се обръщат към него".

"Често правим така, че честваме празника на светеца, но не каним самия светец на тази трапеза. Т.е. идеята на празника е да отидем рано сутринта на богослужение, да вземем причастие, да спазваме поста в пълнота, да се изповядаме. Трите важни неща са пост, изповед и причастие", разясни пред БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата "Рождество Богородично" в София.




По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна