Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провал на секретния брифинг в US Сената

Снимка: Ройтерс

Секретен брифинг в американския Сенат, посветен на ситуацията в Украйна, прерасна в ожесточен спор за сигурността на американските граници.

Засекретеният брифинг пред всичките 100 сенатори беше организиран, след като членове на Сената от Републиканската партия предупредиха по-рано, че са готови да гласуват против придвижването на подготвения от Белия дом допълнителен пакет от над 100 милиарда долара, който включва помощ за Украйна и Израел, освен ако не бъдат одобрени значителни промени в граничната политика, които обаче са неприемливи за демократите.

Брифингът беше воден от министъра на отбраната и от държавния секретар, както и от директора на националното разузнаване и председателя на Обединения комитет на началник-щабовете.

Вместо това е избухнал ожесточен спор между представителите на двете партии, след като републиканците за започнали да задават въпроси за границата, а малко по-късно те са напуснали брифинга.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм заяви, че е от самото начало е имало напрежение в залата, защото "никой не е говорил за границата".

Телевизия NBC съобщава, че сенатори-републиканци са нарекли брифинга загуба на време, тъй като не е била представена информация, която вече не е известна или публично достъпна.

Републиканецът Мит Ромни заяви, че партията му иска да помогне на Украйна и Израел, но демократите трябва да признаят, че е необходима сделка, за да се приключи с отворените граници. Лидерът на мнозинството в Сената демократът Чък Шумър планира днес да подложи на гласуване допълнителния финансов пакет на президента, въпреки съпротивата на републиканците, но засега няма яснота, дали ще съберат необходимите гласове.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!