Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 музиканти и танцьори от Сливен се включват в националния протест в София

Снимка: Стоян Радев

Музиканти от Сливенския симфоничен оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци  и Държавен куклен театър Сливен  ще се включат в националния протест  София, който ще премине под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Близо 40 души от се отправиха тази сутрин към столицата, за да изкажат недоволството си от ниския бюджет за култура за 2024 година. 

Според синдикалният лидер на Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци Рая Радушева, парламента трябва да направи законови промени, за да може държавата да субсидира общинските културни институти.

"При положение обаче, че държавните културни институти винаги могат да получават целеви субсидии от общините, в които се намират, тогава защо да не може и обратната връзка да бъде постигната".

Сливенските симфоници коментираха, че е важно да бъдат направени законови промени, за да имат достойно заплащане на труда.

"Специално за нашия оркестър мисля, че е важно да помогнем на общината по някакъв начин да се получат някакви държавни субсидии, защото тя и да иска да повиши някакви заплати е до някакъв процент."

"Моята мотивация е главно да може да продължи този оркестър, да има по-голям бюджет, за да могат да бъдат привлечени повече млади хора."

В 12.00 часа по обяд работещите в Драматичен театър „Стефан Киров" ще излязат пред сградата в знак на подкрепа на националния протест.

По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени