Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължиха търговците и магазините в Дупница да изхвърлят отпадъците си разделно

Снимка: Ани Петрова

Със заповед новоизбраният кмет на Дупница Първан Дангов задължи търговците, магазините, офисите, в които се отделят такива, да изхвърлят отпадъците си разделно. Заповедта е по Закона за управление на отпадъците.

Екипи на отдел "Екология" , отдел "Чистота" и Вътрешен контрол са посетили 33 обекта в селата Бистрица, Яхиново, Джерман, Самораново, Червен брег, Крайници и 9 в  Дупница.

С констативни протоколи са им  направени предписания  да спазват определените изисквания при изхвърляне на генерираните от тях отпадъци в съответните цветни контейнери - разделно, да ги предават с приемно-предавателни протоколи, да съхраняват документацията на територията на обекта и да в предоставят на контролните органи при поискване. 

При нарушения контролните органи ще налагат актове по реда на Закона за административните нарушения. Особено сега, преди и по време на коледните и новогодишните празници изхвърляните кашони, хартия, пластмаси в търговската мрежа, магазините, офисите за сувенири и др. отделяните отпадъци де увеличават.

Досегашната практика е те да се изхвърлят по контейнерите за битова смет. Което затруднява сметосъбирането. Опит да въведе разделното събиране на отпадъци за търговци и фирми и учреждения направи преди месеци и Община-Кюстендил, засега обаче резултатите не са видими.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна