Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорите подписаха сделката, която слага край на стачката в Холивуд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Артистите в Холивуд се съгласиха да приемат сделката с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, който представлява студията, стрийминг услугите и продуцентските компании. Това слага край на стачката продължила близо 4 месеца.

Преговорите между Гилдията на екранните актьори - Американската федерация на телевизионните и радиоартисти и Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, който представлява студията, стрийминг услугите и продуцентските компании се оказаха трудни и продължителни. Одобрението в крайна сметка не е единодушно, но  резултатът от гласуването е 78% "за" и така или иначе сделката бе приета. Това слага край на най-бурната година за Холивуд от половин век насам с две  продължителни стачки, които разтърсиха индустрията.

Подписаното споразумение изисква 7% общо увеличение на заплатите с допълнителни увеличения през втората и третата година от сделката, създаването на фонд за плащане на стрийминг услуги, в допълнение към традиционните  плащания за излъчване  на филми или сериали.

Новата разпоредба е опит да се приведе заплащането на актьорите в съответствие с индустрия, която все повече е доминирана от стрийминг услугите, реалност, която със сигурност ще бъде почва за още трудови битки и вероятно още стачки през следващите години. В дългите преговори контролът върху изкуствения интелект беше един от най- оспорваните.

Според подписаното споразумение репродукциите с изкуствен интелект на актьори могат да се използват само с тяхно съгласие и срещу компенсации.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени