Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо 90% от отпадъците на столичния град, заводът преработва едва 10%, а останалата част се депонира, съобщи Васил Терзиев

Заводът за третиране на отпадъците на София не работи ефективно, установи проверка на кмета

| обновено на 06.12.23 в 19:27
Снимка: БТА

В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига, каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като провери работата на предприятието.

Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза, и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. Според него това е поради множеството дефекти в системата. 

"Отпадъците са ресурс, а не проблем", каза Терзиев.

По думите му в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за временно изпълняващ длъжността. 

Възложихме му няколко задачи, каза Терзиев и обясни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. 

Годишната издръжка на завода е над 40 милиона лева.

По думите на предишния кмет на столицата Йорданка Фандъкова "всеки опит да се внушава, че заводът за преработка на отпадъците не работи или пък се блокира неговата работа, ще е умишлен саботаж". На което  днес Терзиев отговори така:

"Защо бих саботирал собствената си дейност, за да се излее върху мен гнева на софиянци. Напротив - аз съм доказал и по време на кампанията, вие сте видели, че умението ми да казвам: Благодаря,  на нещо, което предишната администрация е свършила, го има. И съм го отчел.

Но когато имаш проблем, трябва той да бъде ясен. И със сигурност, ако нямаше проблем, нямаше да правим тази обиколка на завода, да правим промени и да правим пресконференции.

Така че има и хипотеза, че госпожа Фандъкова е била подведена, а не точно, че аз съм бил подведен". 

Кметът на София каза още, че е възложен одит на предприятието и че ще има публичен доклад с информация за състоянието му и предложенията за решение на проблемите. 

Установихме няколко проблема, посочи Николай Савов, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество, обясни Савов.

Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани. 

По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано.

Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините, допълни той.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени