Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вдигането на данъчната оценка не е задължително да доведе до по-високо облагане"

Георги Ангелов: В повечето европейски страни има спад в цените на имотите, а в България - продължаващ ръст

"В момента стимулираме хората с имоти, които не се ползват. Трябва да се обърне ситуацията – да даваме по-голяма отстъпка за първи имот"

| Интервю
Георги Ангелов
Снимка: Лора Търколева
В повечето европейски страни има спад в цените на имотите, докато в България се наблюдава продължаващ ръст. Това обясни пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в  "Отворено общество“.

"Обяснява се с факта, че у нас продължава бумът на ипотечното кредитиране". 

Добре ще е да избегнем този цикъл на издуване на балон, а след това чистене на лоши кредити и стагнация на пазара, посочи той в предаването "Нещо повече".

"Предишният бум на ипотечните кредити - през 2007 г., доведе до изключителен ръст на цените. Но в момента, в който кредитирането спадна, цените се сринаха. Имахме 7-8 години, в които никой не взимаше кредит и не купуваше имот. Пазарът замря за дълъг период. По-добре е да се вземат мерки преди да се стигне до това". 

Работа на регулатара - БНБ, е да подтикне банките да се подготвят за сценарий с намаляване на цените на имотите, посочи икономистът.

"Сега е е благоприятният момент, защото имат големи печалби.  

Европейският съвет за системен риск препоръчва на България да се създадат изисквания на ниво кредитополучател -  съотношение между цената на имота и доходите на човека". 

Георги Ангелов коментира и облагането с данъци на имотите. 

"Повечето общини в момента могат да вдигнат местните данъци и такси, но се въздържат. 

Вдигането на данъчната оценка не е задължително да доведе до по-високо облагане, защото общините ще коригират процентите, с които облагат. 

В много градове има промяна на местата, където са скъпите имоти.

В момента стимулираме хората с имоти, които не се ползват. Трябва да се обърне ситуацията – да даваме по-голяма отстъпка за първи имот – основното жилище,  а за второ и трето да има по-висок данък, особено ако са празни. Празните апартаменти да си плащат нормалните ставки". 

Ангелов анализира също ситуацията около "Лукойл" и дебатите за срока, в който да се прекрати дерогацията за руски петрол у нас. 

"Не е изненадващо намерението за продажба.Знаем, че компанията продаде своята рафинерия в Италия. Това е нормално изтегляне на руските компании от Европа предвид войната и санкциите. В България те са изчакали, за да се възползват максимално от дерогацията. 

Важно е да има предсказуемост и няколко седмици по-рано да се знае кога ще приключи дерогацията у нас". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Георги Ангелов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени