Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 7 декември:

Учени и археолози се събират на 20-та научна конференция посветена на Деултум

Научният форум ще се проведе в Средец

Учени и археолози, проучвали римската колония Деултум, се събират на юбилейна научна конференция днес в Средец. Те ще представят проучвателната си дейност през последните 20 години на най-стария римски град на територията на България.

Преди повече от сто и четиридесет години братя Шкорпил локализират античната колония край днешното село Дебелт, община Средец. През следващите десетилетия паметници от античния град: монети, статуи, керамични съдове, надписи, предмети от бронз и желязо постъпват в музейни сбирки и частни колекции. Ноември 1912 г. е създадено археологическо дружество „Деултум“ в гр. Бургас, с мисълта да се събират и съхранят материалите от колонията, които по-късно поставят основите на Народния музей в гр. Бургас, днес Регионален исторически музей.

Археологическите проучвания край с. Дебелт имат над 40 годишна съвременна история. Започнали през 1980 г. в резултат от голям инвестиционен проект на държавата за построяване на металургичен комбинат, те доказват изключително високата наситеност на района с културно-историческа богатство. От 1988 г. територията на римската колония, византийския град и средновековния гарнизон в едно с граничният вал „Еркесия“, са резервирани от държавата и обявени за Национален археологически резерват „Античен и средновековен град „Деултум - Дебелт“.


Ръководител на първия етап от проучванията е д-р Стефан Дамянов, завеждащ отдел „Антична археология“ в НИМ - София. В периода до 1989 г. в тях вземат участие почти всички археолози от Археологически отдел на Окръжната дирекция "Културно историческо наследство" Бургас: Тотко Стоянов, Петър Балабанов, Цоня Дражева, Петя Кияшкина, Илияна Бонева и други. През тези години са проучени редица антични и средновековни обекти в границите на строителната площадка на металургичния завод, а от 1986 г. започват редовните разкопки на територията на античната колония Деултум. В Дебелт се оформя едно научно средище, принос за което има и изградената тук археологическата база, която създава условия и обезпечава целогодишната работа на учени и специалисти.

Превратностите на времето поставят резервата пред изпитания и ако преди 20 години този обект не се е въздигнал от забвението, благодарение на обновения музей в община Средец, на новосформирания научен екип и желанието да се продължи проучването тук, то днес тази среща нямаше да се състои. Продължава се проучването на форумните антични терми на колонията, с научен ръководител Кр. Костова, градоустройството на колонията с акцент area sacra, с научен ръководител доц. д-р Хр. Прешленов, укрепителната система на колонията и града, с ръководител проф. д-р Л. Вагалински, както и останките на тракийския град Добелт, под ръководството на доц. д-р П. Балабанов, средновековния граничен вал „Еркесия”, проучван от проф. д-р Д. Момчилов.

На последните 20 години усърдна проучвателна дейност е посветена днешната Научната конференция 20+. Научни рабитници, които са работили през тези години на терен и по проблемите на Деултум, ще се срещнат във Военен клуб - Средец.

Научните доклади на археолозите ще бъдат събрани в един том, който ще бъде публично достъпен в интернет. Той ще разказва за живота на хората в колонията, как са живеели, с какво са се хранили, обличали, от какво са боледували. Изданието ще бъде достъпно в средата на следващата година.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия