Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва работата по междусистемната електрическа връзка Кипър - Израел - Гърция

Снимка: Pixabay

Междусистемната електрическа връзка между Кипър, Израел и Гърция навлиза в етап на изграждане, съобщиха от енергийното министерство в Никозия. По-нататъшното развитие на важната за Средиземноморието и Европа енергийна инфраструктура ще бъде обсъдено на среща днес на президента на Кипър Никос Христодулидис с ръководството на Независимия електропреносен оператор на Гърция, който е изпълнителен орган на проекта.

Срещата е първата на високо ниво след настъпилите през октомври промени в проекта "Евро-Азия Интерконектор" (Euroasia Interconnector). Тогава управлението му бе поето от гръцкия оператор за пренос на енергия вместо водещата го дотогава кипърска компания и бе преименуван на "Great Sea Interconnector".

Очаква се новият изпълнителен орган да ускори хода и навременното завършване на подводния електропровод.

Електрическата връзка е жизненоважна за Кипър, тъй като тя ще свърже страната с европейската преносна система и ще допринесе за намаляване на разходите за електроенергия, заяви енергийният министър Георгиос Папанастасиу.

За проекта са осигурени 657 млн. евро безвъзмездна помощ от Механизма за свързване на Европа, а 100 млн. евро са включени в Плана за възстановяване и устойчивост на Кипър.

Инвестиционни фондове от региона вече проявяват интерес за участие във финансирането му, съобщиха от правителството.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени