Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Националната библиотека

Снимка: Ани Петрова

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва своята 145-а годишнина с ден на отворените врати, изложба и дискусия. Директорът доц. Красимира Александрова съобщи, че ще бъдат показани изключително редки и ценни документи, които се съхраняват в културния институт.

"Това са "Елинският апостол" от 11 век, "Бориловият синодик" от 14-и, "Духовните двустишия" на Руми от 16-и век. Те са включени в Световния регистър "Паметта на света" на ЮНЕСКО. За това кратко време ще бъдат представени, тъй като пергаментът дори и в защитена среда, каквато е витрината с микроклимат, в която ще бъдат изложени, е опасно да бъде за по-дълго време от хранилището, в което се съхранява".

Повече от 8 500 000 библиотечни единици се съхраняват в Националната библиотека. Всяка година във фондовете ѝ влизат между 60 и 70 000 нови заглавия. Пространствата за съхранението им отдавна са изчерпани, но в последните няколко години необходимостта от нова сграда е наистина спешна. Ръководството на библиотеката алармира за това от преди пандемията. От тогава се смениха доста правителства, всеки министър на културата кима разбиращо, както и депутатите от ресорната парламентарна комисия и до там.   

Още през декември 2019-та обществения съвет към Националната библиотека обяви конкурс за идеен проект за разширяването й. Намерението беше да се покрие част от градината зад сградата при запазване на растителността, като там бъдат преместени читалните и обособени пространства за културни и образователни събития, както и музей на книгата. А освободените помещения на сегашната сграда да бъдат използвани за книгохранилища. В тях да бъдат подредени според световните библиотечни стандарти милионите книги и архивни документи, които сега се пазят при неподходящи условия, както и още двеста хиляди, които се съхраняват в сграда в село Гуцал близо до Самоков.  

Всичко това си остана само на ниво идейни проекти. Нуждата от нова сграда 4 години по-късно този път е наистина спешна. А предложението, дадено преди години нова сграда да се построи на терен в "Надежда" или друг краен квартал не е работеща. 

Сегашният обществен съвет на националната библиотека излезе в празничния ден с поредната декларация, за крещяща нужда от нова сграда. Адвокат Красимир Недев каза:

"Забележете, на 1 квадратен метър се съхраняват по около 700 библиотечни единици и това пространство е абсолютно недостатъчно. Затова ние бием камбаната и всички политици и управляващи, общественици трябва да прозрем очевидното - че има крещяща нужда от нов сграден фонд за Националната библиотека. Затова ние членовете на обществения съвет на националната библиотека се обръщаме към авторитетните институции в държавата с настойчив призив, че е крайно наложително да се направи необходимото и да се осигури допълнителна сграда. Сграда, която да отговаря на съвременните стандарти за съхранение на книжовното ни богатство".

Според обществения съвет, а и според ръководството на библиотеката е необходим нов модерен дом на книгата, който да е и културен мултифункционален център с оборудвани зали и кътове с възможности за културни събития, премиери, изложби, четения, дискусии, конференции и дори концерти, както се случва по света

Библиотеката ще отбележи 145 години от създаването си с различни инициативи. Една от тях започва в 11, когато е началото на деня на отворените врати. До 13:30 ч. посетителите ще видят наистина редки документи, разказа директорът доц. Красимира Александрова.

"Ще представим 3 уникални документа, които съхраняваме в Националната библиотека - от XI, XIV и XVI век. Обединява ги, че те са включени в Световния регистър "Паметта на света" на ЮНЕСКО. Ще бъдат представяни за толкова кратко по причина, че пергаментът, дори в защитена среда, каквато е витрината с микроклимат, в която те ще бъдат изложени, е опасно да бъде за по-дълго време изнесен от хранилището, в което се съхраняват. В 16 ч. откриваме изложба на дарителите на библиотеката. Това е част от нашата благодарност към всички, които през изминалите 5 години продължиха да даряват. Правим го и в знак на почит към създателите на Националната библиотека, защото знаете, че в далечната 1878 година началото на колекциите е поставено именно чрез дарения на родолюбиви българи. Обемът на постъпилите дарения за последните години е 16 500 тома от близо 1200 дарители"

Довечера, след официалната част, ще има концерт на Орлин Павлов и джаз трио.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени