Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционната благотворителна кампания "Елхички с кауза"

Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието започва традиционната си  благотворителна кампания под наслов "Елхички с кауза: Прави добро без пауза!". Тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. 

Всяка година агроведомството предлага за закупуване естествени елхички, като част от тях са в контейнери и подлежат на последващо засаждане  , друга част са отсечени. И в двата случая обаче, това са дръвчета, които са специално отгледани за целта в разсадници на държавните горски предприятия.

Днес министърът на земеделието Кирил Вътев ще открие благотворителната кампания, в която за всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки в горите, стопанисвани от държавните горски предприятия.

Живи елхички ще се продават на много места в страната, като експертите предупреждават, че законно отсечените коледни дръвчета задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Превозният билет е другият задължителен документ, за който горските служители проверяват търговците.

Санкциите за бракониери и търговци на нелегално отсечени елхи са сериозни и според контролните органи - тенденцията е нарушителите  да намаляват. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени