Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско отбелязват 114-годишнината от рождението на Никола Вапцаров

Снимка: Кети Тренчева

В Банско се отбелязва годишнина от рождението на поета-хуманист и антифашист Никола Вапцаров - единствения българин, носител на почетната награда на Световния съвет на мира, с която е удостоен посмъртно през 1952 година.

На 7 декември 1909 година в Банско е роден големият поет-хуманист и антифашист Никола Вапцаров. Заради своите убеждения той е обвинен в подривна дейност и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на гарнизонното стрелбище в София на 23 юли 1942 година.

В годината, в която майката на поета, баба Елена Вапцарова, получава световното отличие за сина си, семейната им къща отваря врати като музей, с което се поставя и началото на музейното дело в Банско. В него се съхраняват всички важни документи, свързани с живота на поета, историята на неговото семейство, чернови на стиховете му, първото издание на "Моторни песни". Първият екскурзовод е била майката на поета. Все по-отчетливо се възражда интересът на хора от целия свят към къщата-музей на Никола Вапцаров и неговото творчество, споделя директорът на Музеен комплекс - Банско Светла Барякова.

Поезията му наистина търпи едно прераждане, и това е защото е изключително човешка. И защото всеки един би могъл да намери себе си в нея – своите тъги, неволи, радости, мечти, идеали. От цял свят буквално идват тук, за да се преклонят пред Никола Вапцаров, коментира Барякова.

114-годишнината от рождението на Никола Вапцаров ще бъде отбелязана пред паметника на поета в родния му град, а къщата-музей ще бъде отворена безплатно за посетители.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна