Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС към Китай: Трябва да се справим с различията си

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на китайския лидер Си Цзинпин, че ЕС и Китай трябва да се справят с "дисбалансите и различията" помежду си.

"Китай е най-важният търговски партньор на ЕС", каза Фон дер Лайен в началото на срещата на високо равнище в Пекин, "но има ясни дисбаланси и различия, които трябва да преодолеем".

ЕС изрази надежда двудневната среща на върха в китайската столица между лидерите на блока и висшето ръководство на Пекин - първата им лична среща от повече от четири години - да даде възможност за обсъждане на области от общ интерес като изменението на климата и здравословни проблеми.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна каза, че блокът се стреми към "стабилни и взаимноизгодни" отношения с Китай. По думите му блокът иска връзки, основани на "принципи на прозрачност, предвидимост и реципрочност". Във встъпителните си думи президентът. 

Си заяви, че Китай и ЕС трябва да работят заедно, за да се справят с глобалните предизвикателства и за насърчаване на световната стабилност и просперитет. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна