Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев пред Радио София:

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Калоян Илиев
Снимка: Георги Петровски

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си.

За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта до столицата има и плюсове, и минуси.

„По-голямата част от хората в Ихтиман пътуват до София, най-вече заради по-високите заплати. Имали сме няколко запитвания от сериозни компании, които да дойдат на територията на община Ихтиман. Единият минус в това отношение е, че те като дойдат и питат каква е безработицата в общината. 2011 г., когато встъпих в управлението на община Ихтиман, официалната безработица беше малко над 33%, тази година е под 3% и това спира доста голяма част от инвеститорите“, каза Калоян Илиев.

По думите му, спрялата фабрика за автомобилна тапицерия отново планира да отвори врати. Очакванията са до май 2024 г. да бъдат разкрити 750 работни места, но собственикът се опасява, че няма да може да намери персонал. Илиев признава, че дори общинската администрация се затруднява да запълни свободните бройки с квалифицирани кадри.

„Това е в социалната сфера и в общинската болница в Ихтиман, която има остра нужда от кадри. Младите хора трябва да проявят малко разбиране и да запишат висше образование с такива специалности, с които могат да се реализират“, обясни кметът на общината.

Калоян Илиев уточни, че общопрактикуващите лекари са с около 6 по-малко, отколкото са необходими за населението в Ихтиман.

По отношение на общинските терени, той добави, че се обмисля идеята да бъдат отдадени такива на частни инвеститори.

„Евентуално ще искаме и от Областна администрация малко помощ, за да ни дадат бивши държавни терени, които не се стопанисват, защото ние, в Ихтиман, нямаме големи площи, в които да се настани някой сериозен инвеститор“, каза Калоян Илиев.

Друг основен проблем, с който общината трябва да се справи е водният цикъл на града.

„Водният цикъл го бутаме от 2014 г. Имаме готов проект, който беше финансиран от МОСВ. Програмата се спря и не можахме да го реализираме. Сега вече през ВиК холдинга и ВиК асоциациите ще се реализира“, коментира кметът.

Той уточни, че за община Ихтиман са заложени 48 млн. лева за изграждане на нова пречиствателна станция. Предвиден е и нов колектор за града. В три от кварталите ще бъде прокарана нова канализация и нов водопровод. Калоян Илиев изрази надежда най-късно до началото на лятото да бъде избран изпълнител.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!