Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Снимка: Незабравка Кирова

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“.

Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков.

„Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип казарма – един коридор и стаи, което в развития свят вече не е пространство за придобиване на знания и умения. Средата, която трябва да се предостави на децата, не само да придобиват знания, да придобиват умения, да развиват колективна работа, да се учат на самостоятелност и креативност, е далече от класическата класна стая…Средата, в която се обучават децата има много голямо значение“, коментира арх. Диков.

Петър ДиковСпоред него, напоследък възлагането на строителството се извършва по т.нар. инженеринг.

„Т.е. казват възложителите – общини или държавата, ние имаме едни пари, искаме срещу тези пари да ни построите едно училище. Строителят кандидатства за обществена поръчка, печели и след това прави, както обикновено при инженеринга, най-бързо, най-лесно и най-евтино, но и най-некачествено. Тук качеството на самото строителство не е толкова важно, колкото качеството на средата, която се създава“, обясни председателят на САБ.

По думите му, това е мотивът за днешната конференция, а именно средата, която се създава да отговаря на новите тенденции в образованието. Друга тема, която обсъждат експертите е изоставените училищни сгради.

„Има светлина в тунела, защото вече има не малко училища, които са изоставени като общински и държавни, но е проявен интерес от частни инвеститори и те ги възстановяват, някъде като училищни центрове за специфично образование“, обясни арх. Диков.

Той добави, че конференцията се провежда именно в 145-то ОУ „Симеон Радев“, тъй като преди 8 години училището придобива строително разрешение на база проект за разширение и цялостна реконструкция по най-модерните изисквания, на базата на финландския опит. Това обновяване така и не се е случило до момента, обясни арх. Петър Диков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!