Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестни подписки срещу токовите удари в Ямболско бяха връчени на зам.-омбудсмана

Снимка: Даниела Костова

Зам.-омбудсманът Елена Чернева ще препоръча на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъде извършена незабавна проверка на техническото състояние на електропреносната мрежа на ЕVN, за да се установи каква е причината за зачестилите токови удари в района на Ямбол. През последните седмици в селата на община Тунджа са изгорели десетки електроуреди, местните се готвят и за протести.

Протестни подписки връчиха на зам.- омбудсмана кметовете на няколко села от общината. Само за ден са събрани стотици подписи с искане институциите да решат проблема с постоянните токови удари и честите спирания на тока. 

Кметът на Козарево Теодора Тачева:

„Има вече десетки уреди, които са изгорели. Този проблем е от няколко години. Напрежението ескалира. Готови сме да блокираме важни пътни артерии, независимо дали е законно или не!“

Проблеми с електрозахранването имат почти всички 44 села на община Тунджа. Със спирането на тока спира и водоподаването, нарушава се учебният процес, затруднява се изпълнението и на социалните дейности. 

Освен проверка на техническото състояние на електропреносната мрежа Елена Чернева ще настоява:

„Ще изискаме една проверка да установи дали ВЕИ-тата рефлектират върху електропреносната мрежа. Ако е това, ЕVN трябва да разшири и да модернизира мрежата, за да се избегнат тези проблеми.“


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна