Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Дзинпин: ЕС и Китай не бива да се конфронтират

Отляво надясно - председателят на ЕС Шарл Мишел, министър-председателят на Китай Ли Цян и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен - Пекин, 7 декември 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предупреждение от най-високо ниво отправи Китай към Европейския съюз.

Президентът Си Дзинпин, който прие в Пекин председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен - заяви, че Европа и Китай не бива да се впускат в конфронтация заради различията в политическите им системи.

Си Дзинпин изрази пред европейските лидери желание от името на Китай Европейският съюз да се превърне в негов ключов икономически и търговски партньор, както и двете сили да си сътрудничат в науката и технологиите, включително за изкуствения интелект. Според държавните медии в Пекин Си е настоял Европейският съюз да премахне всякакви форми на намеса в рамките на двустранните отношения.

Урсула фон дер Лайен съобщи след срещата - първа очи в очи от 4 години - че Си Дзинпин е изразил готовност за намаляване на търговския дефицит на Европейския съюз с Китай, който възлиза на около 400 милиарда евро. Нищо конкретно като реакция няма и по отношение на европейското настояване Пекин да окаже влияние върху Москва за прекратяване на войната срещу Украйна, както и да ограничи износа чрез частни китайски компании на санкционни европейски стоки за Русия.

Междувременно в Рим премиерката Джорджа Мелони потвърди официално, че Италия е напуснала китайската инициатива "Един пояс, един път". Третата по големина икономика в еврозоната беше единствената западна държава част от схемата за инвестиции и търговия на Китай. Мелони обясни, че това членство не е донесло очакваните резултати.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!