Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарин Ламбрев: Музиката е моето изкуство

Дарин Ламбрев и Аделина Александрова
Снимка: БНР

Той носи цялата свежест и устрем на младостта. Само на 13 е, но изглежда по-голям и СВИРИ като такъв! Дарин Ламбрев е от онези имена, които тепърва ще чуваме все по-често, защото има всички заявки за голямо бъдеще! Роден е в семейството на режисьора Николай Ламбрев и скулпторката Огняна Вакавлиева, на петгодишна възраст започва да свири на пиано, но скоро разбира, че сърцето го тегли към друг инструмент. През 2015 е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" с виолончело и днес вече е младши студент в Музикалната академия в Дармщад, Германия, в класа на проф. Ромен Гариу.

Свирил е като солист със Симфониета - Видин и Симфониета - София. От 2018 участва в майсторските класове, организирани от Алегро фестивал, с унгарските виолончелисти Петер Сомодари и Ласло Феньо. Редовно участва и в майсторските класове на френския виолончелист проф. Ромен Гариу, организирани от НМУ "Л. Пипков". Печели редица награди на национални и международни форуми.

Дарин дойде в нашето студио широко усмихнат, носейки своето любимо виолончело, което сам е избрал в ателието на един румънски лютиер. 

За него, за това как е започнал да свири и как си представя бъдещето, ще научите, ако ни слушате тази събота, 9 декември, в "Предаване без име" (от 11.00 часа). Ще чуете и творбата, която нашият млад гост ни изсвири "на живо" – съвсем импровизирано и без подготовка. А във звуковия файл ви предлагаме една малка част от разговора с него.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!