Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столични здравни инспектори и полицаи - особено активни за студентския празник

Снимка: pexels

Столичната здравна инспекция (СРЗИ) осъществява засилен контрол през цялата седмица, като се проверяват заведенията за обществено хранене, нощните и питейните заведения. Проверките се осъществяват и във връзка със студентския празник 8 декември, тази нощ, както и през почивните дни, съобщиха от инспекцията.

Инспекторите от СРЗИ следят за спазването на забраните за тютюнопушене на закрито, както и за продажбата, и употребата на диазотен оксид от лица под 18 години.

Санкциите, регламентирани в Закона за здравето са:

  • От 300 до 500 лв. за тютюнопушене на закрито, за физически лица и от 3000 до 5000 лв. за управителите на заведение, в което е допуснато тютюнопушене извън обособените за това места, припомнят от столичната здравна инспекция.
  • Нормативно определената глоба при нарушение на забраната за продажба на райски газ е от 800 до 1 500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв, се уточнява в съобщението.

В районите на питейните и увеселителните заведения по време на студентския празник на 8 декември ще има засилено полицейско присъствие, по информация от комисар Пламен Колев, зам.-началник "Охранителна полиция" в СДВР. Ще бъдат проверявани масово водачи за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!