Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков чака проверките на АДФИ и прокуратурата, преди да реши за оставка на здравния министър

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Николай Денков заяви, че ще изчака да приключват проверките на прокуратурата и на държавната финансова инспекция (АДФИ) по казуса "Пирогов", преди да реши дали да поиска оставката на здравния министър: 

"За мен ситуацията е много ясна. Здравният министър твърди, че директорът е нарушил законите и че има нарушение на закона за обществените поръчки. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде. Директорът твърди, че това не е вярно. Естествено, в случая арбитър трябва да бъдат компетентните институции. Това са АДФИ (Агенция за държавно финансово инспектиране) и също така прокуратурата".

Денков каза още, че подходът не трябва да е селективен, затова е пуснал писмо до министър Христо Хинков да се направят проверки на всички основни болници в системата.

"Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли такъв проблем и в другите болници и ако ще използваме този аргумент за някой директор, трябва да го използваме и за другите", коментира премиерът. 

Денков инспектира изградената газова връзка със Сърбия. Той коментира и идеята за преместване на националния празник на 24 май. 

"Аз съм свикнал в науката да се дават добри идеи. Понякога трябва да мине време да се развие тяхното осъзнаване, приемане. В науката е пълно с такива случаи. Дълбоко убеден съм, че това трябва да бъде празникът на България. Надявам се, че това ще бъде разбрано, осъзнато и прието ако не сега, след време", заяви премиерът, който днес инспектира изградената газова връзка със Сърбия. 

По-рано Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви, че датата на националния празник няма да бъде променяна с предлаганите изменения в основния закон, които в момента се обсъждат в пленарната зала. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!