Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри предоставянето на допълнителен пакет военна помощ за Украйна

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Със 147 глас "за", 55 "против" и 7 "въздържали се" парламентът одобри предоставянето на допълнителен пакет военна помощ за Украйна. Решението предвижда на Киев да бъдат изпратени преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, които са с отпаднала необходимост, в неизправност или наднормативни.

На Министерския съвет се възлага да проведе преговори с правителствата на държавите от НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните ни способности, както и да поиска възстановяване на разходите за предоставянето на Украйна на въоръжение и боеприпаси чрез съответния механизъм на Алианса.

Министерството на отбраната пък трябва да предприеме действия за присъединяването ни към коалицията държави за изграждане на способности за използване на самолетите Ф-16.

От опозицията нарекоха решението "срамно и опасно" и обвиниха управляващите, че разоръжат армията и въвличат странната война .

Борислав Гуцанов от БСП:

"Това вече е последна фаза преди влизане във война и не го казвам, за да плаша някой".

А Румен Гечев от БСП заяви:

"След съсипването на Военновъздушните сили на Република България, сега "новите еничари" отнемат на България и ПВО. Каква наглост".

Помощта за Украйна е един от приоритетите на правителството, подчерта от парламентарната трибуна министърът на отбраната Тодор Тагарев, като изказването му беше придружено от възгласи "Оставка!".

"Украйна се нуждае от модерни въоръжения, но и от по-стари, които нейните въоръжени сили добре познават, за които имат капацитет за ремонт, възстановяване и поддръжка. И именно това касае предложението за решение на Народното събрание", посочи Тагарев.

По думите му, до момента страната ни е получила като компенсация само около 330 хил. евро за първоначално предоставената нелетална помощ, тъй като е изпратена късно.

"Относно обвиненият, че оказвайки помощ на Украйна, ние разоръжаваме и намаляваме бойните ни способности - това е лъжа", отбеляза министърът на отбраната.

По-рано днес с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът преодоля ветото на президента върху Закона за ратифициране на споразумението с Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Следващото пленарно заседание ще се проведе в понеделник от 13.00 часа. На него ще бъде обсъден бюджета за следващата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!