Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите Радев и Вучич обсъдиха проблемите на българското национално малцинство в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич (вдясно) и българският държавен глава Румен Радав проведоха среща в Ниш - 10 декември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обсъди със сръбския си колега Александър Вучич проблемите на българското национално малцинство в западната ни съседка. Това е залогът за успешния път на Сърбия към Европейския съюз, изтъкна българският държавен глава:  

"Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътната инфраструктура, за решаването на други проблеми.

Уточнихме и някои, мога да ги нарека - разминавания, и това, че ние трябва да работим заедно и само това е залогът и за нашите икономически успехи, и за успешната интеграция на Сърбия.

И мога да кажа - недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, така че този въпрос имам гаранция от президента Вучич да бъде решен.

Българското национално малцинство - условията тези хора да имат препитание в своя роден край, условията тези хора да имат свободата да се изявяват като българи, да съхранят своята национална идентичност, духовност, език, култура - ще работим за подобряване на тези условия". 

Радев и Вучич разговаряха в Ниш преди церемонията по въвеждане в експлоатация на българо-сръбската газова връзка, която заработи днес: 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна